Wat is oefentherapie?

Het schiet u weer eens in de rug. Nekpijn die maar steeds terugkomt. Hoofdpijn. Na een dag werken bent u helemaal ‘op’, terwijl u voornamelijk ‘ alleen maar’ achter de computer hebt gezeten. Hoe vaak denkt u : ‘Ach vervelend, maar het gaat wel weer over’ of ‘tja, daar is toch niks aan te doen!’ Als u op zoek gaat naar de oplossing hiervoor, dan is het best moeilijk om de klachten goed te duiden, laat staan deze weg te nemen. De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor uw klachten. De oefentherapeut richt zich op het verminderen en het wegnemen van uw klachten. U beweegt de hele dag door. Bent u zich bewust van uw manier van bewegen? Alle dagelijkse verrichtingen kunt u bewuster leren doen. Hierdoor verbetert een beweging als lopen, staan, bukken, zitten…. En daardoor kunnen uw klachten flink terug gedrongen worden. Tijdens uw behandeling krijgt u advies hoe u klachten in de toekomst kunt voorkomen. U leert bewegen met een juiste belasting van gewrichten en spieren. Ook verbetert u uw houding en ontdekt u een optimale manier van bewegen.

U krijgt:
• Een behandeling op maat voor uw klacht
• Persoonlijke coaching
• Een training die aansluit op uw levensstijl.
• Bewegingsoefeningen gericht op uw klacht en uw manier van bewegen
Uit de methode Cesar/Mensendieck, Feldenkrais, Tai Chi, Sensory Awareness, Focussen en een psychosomatische werkwijze is ook mogelijk.


Feldenkrais Methode:

‘een lichaam dat zich met een minimum aan inspanning en met een maximum aan efficientie kan bewegen’ Uw bewegen is concreet en te beïnvloeden. Uw beweging is toegankelijk voor veranderingen. De Feldenkrais methode is een autenthieke manier van leren: trial end error. Leren voelen wanneer u ‘goed’ beweegt, doet u door ervaringen op te doen. Het proces van het onderzoeken van eigen bewegingen, het organisch leren, is wat Feldenkrais voor ogen stond. Hij maakte gebruik van het vermogen van het zenuwstelsel steeds nieuwe verbindingen te leggen. Organisch leren vindt plaats door sensomotorische activiteit en is de basis voor alle leren. Het is zelf ontdekken, nieuwe mogelijkheden uitproberen, zelf de keuze maken wat gemakkelijker en lichter is. Het leerproces bestaat uit vier aspecten: Body scannen, onderzoeken en ontdekken van een lichamelijke functie, het aanbieden van variaties binnen een lichamelijke functie, het integreren van de variaties in het grotere geheel. Verder houdt de Feldenkrais methode rekening met: Uw bewustzijn: aanwezig zijn, gewaarworden, weten, waarnemen in voelen en bewegen. Uw zelfbeeld: ‘daar ben ik te oud voor’ of ‘ik ben niet sportief’ enz…. Dit leidt tot steriotiep bewegingsgedrag waardoor we klachten kunnen ontwikkelen. Er ontstaan insluipende ongemakken. En daar hoef je geen genoegen mee te nemen. Je kunt er wat aan doen.
Ik help u er graag bij. Samen onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn.

 

 

Uitleg Psychosomatische Oefentherapie

Uitleg Oefentherapie Cesar

Uitleg Feldenkrais methode